A zalaegerszegi MONASTERY zenekar 1989 évben alakult.

A csapat eleinte trióban működött, Kovács „Billy” Róbert dobos mellett Németh Zoli, és Kovács Krisztián alkotta a formációt. 2 demo felvétele és néhány koncert után 1992 – ben elkészült a „Far from Christ” című LP, mely a Trottel Records gondozásában jelent meg.

Ezt a lemezanyag Albrecht László  gitárossal kiegészülve készült el, aki 2 évig volt a csapat aktív tagja.

Hivatalosan ez volt az első death-trash kiadvány itthon. Egy országos turné, és jópár koncert után Laci helyett Tóth „Hufi” Ferenc vette át a gitáros posztot.

1994 évben elkészült a 2. Monastery album „Postmortem aggressive end” címmel.

Ezt ismét rengeteg koncert, és fesztivál fellépés követte, az év végén a zenekar végig tolt egy turnét a Moby Dick előzenekaraként is. Sajnos ezt követően Németh Zoli családi okok miatt kilépett, akkor pótolhatatlannak tűnő űrt teremtve maga helyett. Több gitáros, és énekes sikertelen tesztelése után a csapat feladta a keresgélést. Fel ugyan nem oszlott a Monastery akkor, de háttérbe húzódott egészen 2002 – ig, amikor is Frytz vokalista került a látókörünkbe, és azonnal taggá avanzsáltuk. Vele együtt érkezett Simon Balázs a basszeros és Ufo a ritmusgitáros posztra, Krisztián pedig mint percussion felelős működött tovább. Elkészült még ebben az évben a „Way to life” promo anyag, mely a visszatérést volt hivatott promotálni.

2003 – ban elkészült a csapat EP anyaga „Fuck this world” címmel, majd 2004 – ben követte ezt a „Misanthrope” LP.

Kicsivel később Hufi helyére Varga Krisztián érkezett, akivel több országos turné is lezajlott, többek között a Moby Dick, a Cadaveres, és Remorse társaságában.

2005 évben Frytz vokalistát Vince Andres váltotta, ekkor a zenekar az akkori trendeket követve elindult az extrém metál irányába, ennek árnyékában készült el a csapat 3 számos promó anyaga, mely egyben a Monastery feloszlás előtti utolsó anyaga volt.

 

Most a 12 év pihenő után a MONASTERY újra aktiválódott, a jelenlegi tagok:

Kovács „Billy” Róbert dob

Frytz a frontember

Tóth „Hufi” Ferenc a gitáros

Szanati „Szana” Szabolcs basszeros